När man tänker på instrument får nog de flesta upp bilder av vanliga instrument som piano, fiol, blockflöjt, gitarr, trummor, trumpet och liknande som man antingen själv spelat i den kommunala musikskolan eller sett musiker hantera i musikvideos samt på konserter. Men det finns ett mycket stort antal instrument runtom i världen med unika ljudbilder och speltekniker som ger ett karakteristiskt inslag i olika typer av musik. Nedan beskrivs tre av de lite mer udda instrument man kan stöta på.
Näverlur
Näverluren ser lite ut som en didgeridoo, och är kanske den nordiska motsvarigheten till denna. Själva ljudet från en näverlur låter dock inte som en didgeridoo utan mer som en trumpet. Instrumentet näverlur är ett långsmalt horn av Granström klätt med näver. Det användes förr i tiden på fäbodvallar för att valla djuren men också att sprida budskap eftersom näverluren hördes många kilometer bort med rätt teknik. Nuförtiden är näverluren inte så vanlig i vardagliga sammanhang men spelas då och då på invigningar eller vid andra festligheter, ofta i Dalarna. Någon som behärskar instrumentet spelar, kanske iförd en klassisk folkdräkt, en stilig fanfar eller en klassisk folkvisa.
Otamatone
En nästan total motsats till näverluren, tidsmässigt sett, är en otamatone. Det är ett japanskt elektroniskt musikinstrument, uppfunnet 1998, som låter lite som en synthesizer. Själva instrumentet är utformat som en åttondelsnot med ögon och mun på den runda ”noten” längst ned. På skaftet finns volymkontroll samt ett sorts band som ger höga eller låga toner beroende på var man sätter fingrarna, som halsen på en gitarr. Munnen på Otamatone kan öppnas olika mycket för att få olika tonhöjd och även skapa ett wah-wah-aktivt ljud ungefär som när man håller handen för sin egen mun och gör roliga ljud genom att öppna och stänga munnen med handen. Eftersom Otamatone är såpass nytt finns ingen tillhörande folkdräkt, men en kigurumi, d.v.s. en gullig japansk djurdräkt kompletterar det gulliga utseendet hos en Otamatone perfekt.
Mungiga
Mungigan är ett av världens äldsta instrument och förekommer också i många varianter globalt. Uppkomsten tros ha varit i Asien varifrån mungigan spridits till Europa men den förekommer även i Sydamerika. I Sverige har mungigan funnits åtminstone sedan vikingatiden, vilket arkeologiska utgrävningar har visar.
Instrumentet består av en sorts ram, formad lite som en svamp, med en smal tunga inuti. Genom att sätta ramen mot munnen och knäppa på den fjädrande tungan kan man få fram ljud. Olika toner fås genom att man formar munnen som blir till ett resonansrum. Det finns också olika stora mungigor så att man kan skaffa bas- eller diskantmungigor. Även mungigor förknippas med folkmusik. Särskilt i Ungern har mungigan varit ett framstående instrument som till och med räknats som ett virtuosinstrument under 1800-talet.