“Writer’s block” var frasen! Peter, Bjorn och John’s tredje album släpptes 2006 och var planerad att avsluta deras sjuåriga sega karriär. Efter mycket motstånd och föga framgång tyckte de tre musikerna att det var dags att kasta in handduken, men en oväntad vändning räddade Peter Morén, Björn Yttling och Johan Eriksson från att återgå till en bister och musiklös vardag.

Young folks

När de tre vännerna befunnit sig i den svenska indiescenens framgångar under de tidiga 2000 – talet så blev det allt tydligare att det inte fanns en självklar plats för dem. Obesökta spelningar på pizzerior och överröstandet av de mer populära banden som Shout Out Louds och The Concretes verkade vara deras lott i livet.

Men när de befann sig i studion för att spela in sin tredje och sista skiva så valde de att göra något nytt. Då lyssnarna var få så kände de en kreativ frihet och valde att skapa musik som tilltalade i stunden. Singeln Young Folks släpptes någon vecka innan skivan Writer’s block och utan några större förhoppningar så skedde inte så mycket på den svenska marknaden. Men en oväntad popularitet på sidor som MySpace och Youtube genererade internationella lyssningar.

Helt plötsligt så hade Peter, Bjorn och John blivit megakändisar. Deras singel spelades över radio världen över och serier som Gossip Girl och Grey’s anatomy använde låten som soundtrack –

spelet Fia08 likaså. Till och med självaste Kanye West samplade musiken för en egen låt. Young Folks hade helt plötsligt blivit en superhit och gruppen likaså.

Singeln är i form av en duett, där Victoria Bergsman från The Concretes agerade gästvokalist. Lite kul fakta är att hon faktiskt inte var första hands valet, men på grund av otålighet och tidsbrist så ringde gruppen henne då det var de enda numret de hade tillgång till! Men resultatet blev oavsett kultförklarat.

Om man skulle skicka ut enkäter så skulle nog majoriteten av alla människor säga att de minns 2006-2007 som året då Young Folks tog över radiostationerna. Med all rätt, då låten är svängig, lättillgänglig och kommer med en kreativ video. Tidningen Rolling Stones har placerat singeln på plats 78, för århundradet hittills bästa låtar. Inte illa!

Tiden efter

Det går osagt att gruppen inte kastade in handduken efter den oväntade succén. Hittills har de skapat åtta album och har inga planer på att sluta.

De har samarbetat med artister som Drake och Claptone och har var för sig skapat solokarriärer och skarpa producentrykten. Björn Yttling har producerat och skrivit musik musik för Lykke li, Primal Scream och Anna Ternheim. Peter Morén har bandet Tutankamoen med sina vänner och konkurrenter från de tidiga indieåren Adam Olenius från Shout Out Louds och Daniel Värjö från The Concretes. Även Johan Eriksson är grundarna till musikkollektivet och skivbolaget INGRID, där samtliga gruppmedlemmar bidragit med musik.