De allra flesta av oss känner antagligen till att musik är ett enormt ämne. Det är en sak som kan beskriva personer, framkalla olika känslor. Många personer säger att musik är språket som alla jordens invånare förstår. Musik spelas vid flera olika tillställningar och tillfällen. Det är dock inte alltid lätt att välja rätt musik för alla olika tillfällen. Speciellt när det är seriösa event, som en begravning.

De som letar efter begravningsmusik väljer många gånger låtar som de vet att den som gått bort tyckte om. Vissa väljer även musik som ger dem en chans att säga farväl eller beskriver den bortgångne. För att begravningen ska bli vacker bör du räkna med att den musik du väljer kommer ha en stor betydelse. Det är därför rekommenderat att du tar en stund och verkligen tänker efter på om du valt rätt.

Lova begravningsbyrå eftersom de har erfarenhet av att planera begravningar.

Olika typer av begravningar

Många personer väljer att anlita en begravningsbyrå, som lovabegravning.se, för att få den hjälpen de behöver med planeringen. En begravningsbyrå kan hjälpa dig att hitta rätt musik samt den musiken som är tillåten. Det är både möjligt att ha en kyrklig begravning och en borgerlig, de har både lite olika regler som gäller för musikvalet. Reglerna är oftast mer strikta när det gäller en kyrklig begravning. Det bästa du kan göra är att prata med prästen om vad som är tillåtet och inte när det kommer till musik. För en borgerlig begravning har du det lite friare med att välja musik. Men även här rekommenderas det att du pratar med den som kommer hålla i begravningen för att se till att du inte bryter mot några lagar eller regler.

Om du har svårt att välja

Känner du att det är omöjligt att hitta rätt musik, även fast du pratat med prästen och en begravningsbyrå? Då kan du prata med vänner och bekanta till den som gått bort. De kanske har en idé om vilken musik som passar. Du kan även välja bland de mest populära begravningsmusikerna som finns.

Ett sista tips är att ta reda på ifall personen som gått bort har lämnat några önskemål. Ibland har de skrivit ner hur de önskar att sin begravnings ska gå till. Där kan det stå ifall det är en kyrklig begravning eller borgerlig, samt vilken typ av musik de önskar ska spelas och eventuella psalmer.

Tips på populära begravningslåtar

Det finns ett flertal hemsidor på nätet som tipsar om musik som är vanliga att spela på olika typer av begravningar. Självklart behöver du inte välja bland dessa, men de kan fungera mycket bra som en inspirationskälla. Här i Sverige finns det flera låtar som är vanliga att höra på begravningar, några av dessa har vi valt att lista här nedanför. Detta är låtar som är vanliga att lyssna på när någon känner sig sorgsen eller endast lite nere.

  • Laleh – En stund på jorden
  • Louis Armstrong – What A Wonderful World
  • Björn Skifs – Håll mitt hjärta