Att lära sig spela ett instrument kan vara klurigt. Vissa föredrar att anmäla sig till en kurs så att man kan lära sig tillsammans med andra, medan vissa föredrar att lära sig spela på egen hand. Väljer man det sistnämnda så kan det vara bra att följa en viss plan, så att man inte bara drömmer om att spela sitt valda instrument men aldrig kommer till skott. Nedan följer sju steg som man kan följa för att underlätta sin egen utveckling.

Skaffa dig ett bra instrument och undvik de billigare varumärkena. Gör din research kring vad som är bäst på marknaden och vad som ger mest värde för pengarna. Att satsa på ett instrument med sämre kvalitet kan störa din utveckling.

Kontakta säljaren eller någon som har samma instrument om vilken skötsel som behövs för att hålla instrumentet i så bra form som möjligt. Dubbelkolla all information och läs på kring hur du på bästa sätt hanterar ditt instrument.

Leta efter videoklipp av professionella musiker som spelar det instrumentet som du också en dag vill spela. Genom att se på olika klipp med andra musiker så får du en bättre överblick gällande hur du bäst bör hålla instrumentet. Men att också kunna möta andra musiker (inte bara via videoklipp) live kommer att hjälpa dig på traven. Ju fler referenser du tar del av desto mer kött på benen får du kring ditt musikinstrument.

Kontrollera vad du behöver, förutom instrumentet, så att din utveckling är så bra som möjligt. Det kan till exempel vara så att du behöver ett stativ för noterna, ett fotstöd, smörjmedel, kablar, etc. Dessa verktyg bör ses som en del av instrumentet men det gäller att du gör en övervägning kring vad du faktiskt behöver. Det kan också vara bra att investera i en bra laddare eller billiga powerbanks så att du inte riskerar att inte kunna lyssna på låten via telefonen, för att mobilen har dött.

Innan du dyker in i online kurser på nätet, så kan det vara bra att leta upp referensböcker för det instrument du valt. Varje instrument har en matrisbok som är en specifik teknisk avhandling. Denna matrisbok hjälper till med tvivel och ger dig rätt kronologi i ditt lärande.

Leta efter en lugn miljö för dina studier i ditt hem. Det skall helst vara bra upplyst och luftigt. Du behöver också en bekväm stol.

Även om man har som mål att kunna spela en viss låt på instrumentet så gör man bäst i att följa sin utveckling baserat på grunderna. Börja med att förstå ljudet, rytmisk utveckling, perception av instrumentet, hur instrumentet skall behandlas med mera. Satsa sedan på att lära dig en specifik låt.

Och kom ihåg: Utvecklingen för att lära sig spela ett musikinstrument är en relativt lång process. Förvänta dig inte snabba resultat utan investera tid, och framför allt hängivenhet så kommer resultatet så småningom att synas. Musikaliskt lärande är knutet till repetition.