Musik från 1970 – talet har tydligt satt sin prägel på musikhistorien och inte minst har den välkända gruppen ABBA nått miljonpublik världen över. Det hände mycket med bland annat populärmusiken under detta decennium och färgstarka scenkostymer med teatraliska nummer var mer regel än undantag ända in på 80 talet. Disco var otroligt populärt med glitter, glamour och intensiva dansnummer. Punk och progg växte också fram under detta proteströrelsernas årtionde. Den starkast lysande stjärnan var dock den svenska musikexporten ABBA. Under 2000 – talet kunde det konstateras att gruppen hade sålt över 400 miljoner skivor och idag finns det ett museum till deras ära i Stockholm. Abbamuseet slog upp portarna 2013. Under tidigt 70 tal till början av 80 talet hade ABBA sin storhetstid och deras musik spelas än idag i både musikaler, filmer och hos fans över hela världen.

Själva gruppnamnet Abba formades av medlemmarnas initialer 1974 och gruppen utgjordes av två gifta par; Benny Andersson och Anni-Frid 

Lyngstad samt Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog. Deras fantastiska musik är fortfarande populär och de allra flesta känner till deras tidlösa låtar. Det många inte känner till är att deras första album faktiskt gavs ut under namnet Björn & Benny, Agnetha & Frida.

Debutalbumet hette “Ring Ring” och släpptes 1973. Gruppen slog igenom på allvar internationellt med bidraget “Waterloo” i England under Eurovision Song Contest 1974. De särpräglade scenkostymerna från denna era, signerade Owe Sandström, bidrog till den ABBA feber som skulle komma att dra genom världen som en virvelvind. Andra kända låtar är till exempel “Knowing Me, Knowing You”, “Thank you for the Music”, “Dancing Queen” och “Money, Money, Money”. Många som talar om ABBA och försöker analysera deras dragningskraft och enorma framgång menar att det finns en särpräglad ton och en speciell ljudbild som utgör deras unika musikaliska sound. Förklaringen till detta kan ligga i det faktum att gruppen under hela karriären använde sig av samma studiomusiker och medvetet arbetade med ljudteknik och förfinad inspelningsteknik.

1981 släpptes gruppens sista album som hette “The Visitors”. Lite kuriosa i sammanhanget är att detta album faktiskt var världens första CD – skiva. ABBA var föregångare även där. Tyvärr markerade detta album början på slutet av en mycket framgångsrik karriär då gruppen bland annat hade slitits isär av bandmedlemmarnas interna skilsmässor. De sista albumen präglas också av en sorgsenhet och en medvetenhet om att storhetstiden var över.

ABBA är som sagt världskända men har bara återförenats en handfull gånger under åren. Senast var under premiären av filmen “Mamma Mia” 2008. Björn Ulvaeus och Benny Andersson fortsatte dock sitt samarbete och duon ligger bakom många stora framgångar som exempelvis musikalerna “Chess” och “Kristina från Duvemåla”. Både Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad har också på egen hand släppt ett antal soloalbum.