Julia Schabbauer – Kvinnlig musiker

486778_10151568218489566_1685658739_n
Jag tar det personligt, men det är inte personligt. Det strider mot svensk lag att behandla skolors kvinnor och män olika på grund av deras kön. Det är inte personligt – det är olagligt.  

”Jaha, du är tjej och spelar trummor. Men hur känns det egentligen?” ”Gick du vidare till andra intagningsprovet, så bra att de kvoterar in!” ”Vill du vara med och spela i mitt tjejband?” ”Tjejer kan inte spela trummor Julia, gör något du är bra på istället.” På gitarr har vi Karl Karlsson och på trummor har vi en söt liten dam, en stor applåd för kvällens kvintett!” ”Bara så att du vet så är du inkvoterad, oavsett vad lärarna säger så fattar alla det…” ”När tjejer spelar instrument i ett band så tar de ju platsen från en bra musiker.” ”Det är så jävla sexigt med tjejer som spelar trummor, vill du följa med hem?” ”Vad tycker du om patriarkatet, något måste du ju tycka som kvinnlig musiker?” ”Nu är det dags för dig att sluta fundera på om du är inkvoterad eller inte och ta tag i din utbildning.” ”Nä grabbar, nu slutar vi jamma och tar en öl i bastun istället.” ”Det är ju ni kvinnor som skapar problemen själva.” ”Men tjejer, det är ju bara till att spela lite!” ”Du borde spela mer som en man.” ”Julia Schabbauer, när du inte engagerar dig i genusfrågan sviker du alla dina systrar och hela samhället.”

”Men hur känns det egentligen att vara kvinnlig musiker?” Ärligt talat så vet jag inte riktigt hur det känns. Jag har en livmoder och hyfsat regelbunden mens, men jag har aldrig droppat mens på trumpallen eller på en gitarrförstärkare heller för den delen, så själva livmodern eller mensen har inte påverkat mitt spel vad jag förstått. Jag har två bröst som ibland kan vara i vägen när jag spelar trumsolon men jag har hittat en bra bh så det är inte längre ett problem. Jag har två armar så att jag kan spela på två trummor samtidigt, jag har två fötter så att jag kan spela snabb dubbelkagge eller HiHat samtidigt som bastrumma. Jag har två öron så att jag kan lyssna på musiken och två ögon så att jag kan se de jag spelar tillsammans med. Jag har handleder och fingrar som jag kan spela snabbt med och att jag inte har särskilt muskulösa armar har aldrig varit det som hindrat mig från att spela starkt. Jag har ett hjärta och en kropp som jag kan känna musiken med. Precis som vilken människa som helst. Kalla mig tokig men jag känner mig som en mänsklig musiker mer än som en kvinnlig musiker. Jag har fler svar på frågan ”Hur känns det egentligen att vara musiker?” trots att jag aldrig fått den.

De gånger då mina olika musikklasser på två olika folkhögskolor har haft i uppgift att prata om genus har moderatorn gett mig första ordet med en önskan att jag ska dra igång samtalet genom att berätta om mina upplevelser. Jag tror att jag brukar göra det ganska bra för jag har många historier i bagaget. Jag har tvingats vara med om mycket, för detta är ingenting som jag valt. Jag har aldrig önskat att vara kvinnlig musiker. En del dagar blir jag trött på att alltid förväntas ha en åsikt kring kvotering och patriarkat, jag har en åsikt och många tankar men jag skulle vilja bli tillfrågad om dem på samma sätt som mina manliga kolleger blir tillfrågade när ämnet kommer på tal. Jag vill inte bli utpekad varje gång olika grupper där jag ingår diskuterar genus. Trots att jag ofta ombeds prata om genus och feminism så är det något jag många gånger, inte alla, tycker är jobbigt. Jag vill inte att killarna när de hör mina tankar ska tro att jag bara sitter bakom trumsetet och gråter och att de på grund av det inte skulle vilja spela med mig. Jag har också manliga vänner som inte vågar prata om genus och musik fast att de vill, för att de är rädda att trampa på tår eller ställa dumma frågor. Det är en känslig fråga som ofta blir personlig vilket jag tycker är synd och något som jag tror hämmar diskussionerna och utveckling.

Trots det så tar jag argument och tankar ofta personligt. Många dagar vill jag inte prata om genusfrågan. Det har blivit ett personligt minfält för mig. Jag tar det personligt när en skola slutar ha extra intresse av att få in tjejer på sina kurser, jag tar det personligt när en bandmedlem inte vågar titta på mig när vi spelar tillsammans för att jag är tjej, jag vågar många gånger inte lita på att jag blir tillfrågad för att jag har musikalisk kompetens utan tror istället att jag får vara med och spela för att mannen som frågar är kär i mig eller kvoterar in mig. Jag tar det ibland personligt, men det är inte personligt. Det finns en lag som säger att alla skolor ska ha en likabehandlingsplan. Det strider mot svensk lag att behandla skolors kvinnor och män olika på grund av att de är just kvinnor eller män. Det är inte personligt – det är olagligt.

 

Julia Schabbauer, trummis

 


Kommentarer

Julia Schabbauer – Kvinnlig musiker — 12 kommentarer

  1. Bra! Jag har varit själv ”kvinnlig” basist på både folkis och musikhögskola och känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. Rock on!

  2. Mycket välskrivet. Jag som spelar orgel har utöver alla de kommentarer och frågor du nämnde i början också fått uppmaningen att, när vi i bandet soundcheckar, ”gå av scenen så att organisten kan komma upp”.

  3. Guud vad bra!! Håller med om detta så mkt, är ensam tjej i ett band på fem stycken. Vår trummis kollar ALDRIG på mig, bassisten typ aldrig heller…. just pga jag är tjej tror jag? Är SÅ tröttsamt…. alltså detta livet. Känner igen mig massor iaf. Bra skrivet!!

  4. Åh, tack!
    Känner så väl igen mig i ni text, vartenda ord. Med den lilla skillnaden att jag håller på med film. ”För hur känns det att som tjej försöka ta sig fram i en så mansdominerad bransch?” ”Jaha, fick du bidrag till din film, var det för att du är tjej och fick pengar från den där satsningen på tjejer?

  5. Pingback: Katapulten startar Livekarusellen - KULTURSIDAN.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Alla kommentarer granskas och godkänns av redaktionen före publicering.